Voeten van mijn kroost

Wie, zoals ik, liefhebber is van een schrijver, zal vroeg of laat beginnen met het verzamelen van diens boeken. Mijn hart brandt bij een fantastisch verhaal van Belcampo (1902-1990), het bloed stroomt sneller door mijn aderen als ik een verhalenbundel van hem vind die ik nog niet bezat.

Jaren terug vond ik op internet een exemplaar van zijn bundel Sprongen in de branding (1950). Ik had er al één in de kast staan, maar het aangeboden exemplaar had een opdracht van de schrijver op het schutblad: ‘Aan dokter Mercx / voor het oppertoezicht over / de voeten van mijn kroost / Belcampo / Bathmen november 1950’. Meteen besteld.

Toen ik de antiquaar naar achtergronden bij de opdracht vroeg, haalde hij zijn schouders op. Een mysterieuze metafoor? Een verwijzing naar het belang van goed schoeisel voor de wandelaar? Geen idee. In de schaarse literatuur over het leven en werk van Belcampo kwam ik geen Mercx tegen. Maar langs deze weg kwam ik in contact met de oudste dochter van de schrijver, Maartje Arian-Schönfeld Wichers. Zij was zo vriendelijk voor mij de zolder op te duiken om de familie-archieven door te spitten.

Helaas kwam zij de naam Mercx in de papieren nergens tegen. Maartje Arian-Schönfeld Wichers in haar e-mail: ‘Ik heb de hele Bathmense periode doorgenomen, maar nergens verscheen dokter Mercx. Niet als waarnemer, niet als huisarts, want die hadden we niet, en niet als bevriende collega.’ De opdracht verwijst in haar ogen naar een arts in Deventer, die te hulp geroepen was bij orthopedische problemen van één van de kinderen uit het gezin Schönfeld Wichers.

Een soort Movo Tapes avant la lettre.

1 Comment

  1. ik kan een aanvulling geven. Dr KPM Mercx was orthopedisch chirurg in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam. Vanaf eind jaren dertig tot aan zijn overlijden in 1967.Behalve ongevals orthopedie was een van zijn grootste bezigheden orthopedische problemen bij kinderen.Blijkbaar heeft hij op een gegeven moment " de kroost" van Belcampo behandeld. en zo als in die tijd gebeurde kregen "collegae" geen rekening , vandaar dat mijn vader toen blijkbaar een boek met opdracht kreeg.Ik kan mij nog herinneren dat ik het boek gezien heb toen ik jonger was. Na het overlijden van mijn vader en mijn moeder zijn blijkbaar een aantal boeken bij een antiquaar terecht gekomen.Boudewijn Mercx,artsk.mercx@chello.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.