Echte debuten

Dinsdag jongstleden haalde Laurens Heij van antiquariaat Aioloz te Leiden het nieuws met het door hem ter verkoop aangeboden echte debuut van Gerard Reve. Het gaat om het bundeltje 10 versjes van Gerard Cornelis van het Reve aan Christina Amende, door de schrijver in de dop zelf geproduceerd in een oplaag van één exemplaar. Kost: € 35.000.


Ondertussen discussieert men op de Contrabas of het in dit bundeltje opgenomen gedicht ‘Stad aan de Zuiderzee’ nu wel of niet eerder is gepubliceerd. Volgens Trouw en NOS journaal niet. De website Nader tot Reve, die naar ik aanneem door Revianen en Revisten wordt beheerd, nam het persbericht ook klakkeloos over. Menno Wigman echter vond een gedicht dat naar dezelfde titel luidt afgedrukt in Album Gerard Reve (1983) en Verzamelde gedichten (2001). Ik ben het spoor even bijster.

Een ‘groot kenner van A. Marja’ denkt met de dichtbundel Stalen op zicht (1937) het echte debuut in huis te hebben gehaald. Niet dus. Vier jaar eerder dan de Volksschrijver tikte A. Marja op zijn kamertje in Winschoten zijn eerste dichtbundeltje bij elkaar. Deze in een rood omslag gestoken Kleine Symphonie verscheen in februari 1936 en is opgedragen aan een mij nog onbekend meisje. Over deze recente vondst hoop ik nog eens te publiceren in Tzum.

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.