Angstdroom

Ineens schiet de angstdroom van afgelopen nacht mij te binnen. Ik was biograaf. Ik had een manshoge stapel stofklepmappen voor mij liggen. Telkens als ik één ervan op het bureau voor mij neerlegde, vulde een onzichtbare hand de stapel weer aan. In de ene map zaten brieven, notitievelletjes, drukproeven van A. Marja, in de andere map letterkundig materiaal rondom Jacob Israël de Haan. Ik probeerde de papieren strikt gescheiden te houden, alle informatie langs twee verschillende kanalen te laten binnenkomen. Maar een paar mappen later kon ik geen handschriften meer onderscheiden. Geen dateringen meer ontdekken. Een vlies voor mijn ogen. Het zweet brak mij uit.

Jacob Israël de Haan lag met suikerziekte in het Bronovoziekenhuis. A. Marja was een homoseksuele jood die naar Palestina trok.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.