Naar de lommerd

‘De nieuwe bundels van Gerard den Brabander, die wij natuurlijk in café Eylders hadden leren kennen, verschenen bij De Bezige Bij. Zijn ontoereikende en steeds met kleine bedragen aangevulde voorschotten verdwenen in de niet te dempen put van het alcoholverbruik. Over zijn nooit kwaad bloed zettende manier om aan wat geld te komen deed het volgende verhaal de ronde: Op een middag voor de openingsavond van de Boekenweek zat een aantal vrienden met Gerard of liever gezegd Jan bij Eylders een glas te drinken. Ook Jan had een uitnodiging voor het boekenfeest ontvangen. Hij was niet van plan om te gaan omdat hij, zoals hij zei, geen smoking had. Eén van de vrienden bood hem geld aan om het kledingstuk te huren. Hij verdween en kwam enige tijd later met een smoking over zijn arm terug. ’s Avonds waren de vrienden verwonderd Jan niet te zien. De volgende dag bleek hij het kostuum dezelfde middag net voor sluitingstijd naar de lommerd te hebben gebracht.’

Wim Schouten vertelt over de dichter Gerard den Brabander (pseudoniem van Jan Gerardus Jofriet), die liever bier dronk dan in smoking naar het Boekenbal toog, op de dbnl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.