Als honorarium voor p. 61/62

U vraagt, wij draaien. In 1983 verscheen bij de Amsterdamse uitgever Guus Bauer voor de tweede keer een boekje van Boudewijn Büch. Het heet Literair omreizen. Een idioticon en bevat voor een groot deel eerder verschenen letterkundige columns uit het studentenblad Folia.

Journalist Martin van Amerongen kreeg een exemplaar van Büch cadeau. De schrijver bekladde het op de Franse titelpagina: ‘als honorarium voor p. 61/62 / voor Martin / 7 XI 1983 / boudy *’.

Op pagina 61 en 62 staat, onder het kopje ‘Bolland 2’, deze alinea:

Onmiddellijk nadat het artikel ‘Bolland 1’ verschenen was, brak er een Bolland-Welle uit. Een openbare bibliotheek in het oosten des lands bood mij haar collectie Bollandiana aan, in mijn omgeving zag ik plotseling boekjes van Bolland op de salontafel verschijnen en Martin van Amerongen ging tegen mij tekeer in Vrij Nederland van 19 februari 1983. Een aardig stukje. Van Amerongen overdrijft natuurlijk een beetje – zoveel kwaad heb ik natuurlijk ook weer niet willen suggereren over de oude Drees – en uiteraard brengt Van Amerongen ook weer de Reve-rel ter sprake. Omdat ik het stukje van Van Amerongen zo leuk vind, herdruk ik het op deze plaats in zijn geheel. Het levert de Vrij Nederland-redacteur een gratis exemplaar van dit boek als honorarium op.

Drie jaar later gebruikte Martin van Amerongen zijn exemplaar van Literair Omreizen voor een profiel van Büch voor het weekblad De Groene. Hij onderstreepte met potlood bruikbare passages en plaatste daar af en toe een opmerking bij. Zo noteerde hij op p. 46, bij Büchs zin ‘Want: Spinoza ja; Nietzsche nee.’: ‘filosofische programmering’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.