P.H. Ritter Jr. op de plank

Op 29 januari jl. overleed in Hilversum, het centrum van de Nederlandse omroepen, de journalist/radiomaker/publicist Jan J. van Herpen (1920-2008). Vanaf 1992 publiceerde hij met de regelmaat van de klok over de letterkundige radiopresentator P.H. Ritter Jr (1882-1962). Daar had hij een flinke kluif aan: Ritters archief bestond uit meer dan 80.000 beschreven vellen. Al die losse publicaties over Ritter Jr. zou Van Herpen samenballen tot één leesbare, kritische biografie.

Maar Van Herpen werd ouder en zwakker, de dialoog met zijn redacteur stokte. Sinds zijn dood ligt het werk aan Ritter Jr. stil. Willem Huberts van uitgeverij Flanor:

Zijn biografie is af en tegelijkertijd ook niet. Er is een tekst, zo’n 500 pagina’s in omvang, die niet geschikt voor publicatie is. Ik was met hem aan het bekijken in hoeverre het ruwe compuscript zou kunnen worden omgewerkt tot een goede boekuitgave. […] Er zal zich geen redacteur van uitgeverij Flanor op het compuscript van de Ritter-biografie storten. Flanor bestaat uit Gerben Wynia en mijzelf. Gerben werkt fulltime als leraar Nederlands en ook ik ben fulltime werkzaam. Alle Flanor-activiteiten vonden en vinden plaats in de vrije tijd. Helaas. Ik voel aankomen dat Van Herpens werk op de plank blijft liggen. Misschien niet voorgoed, maar voorlopig wel.’

In het namenregister van de biografie had ik graag gekeken onder ‘Jans, Huib’.

2 Comments

  1. Geachte directeur, ik veroorloof mij enkele opmerkingen naar aanleiding van uw tekst over Ritter-Van Herpen:1. Jan van Herpen publiceerde ook vóór 1992 al over Ritter: in 1982 verscheen van zijn hand Al wat in boeken steekt: dertig jaar radiowerk van dr. P.H. Ritter jr. bij de AVRO.2. U heeft het over 80.000 beschreven vellen. Jan van Herpen spreekt over meer dan 60.000 brieven en documenten, aanwezig in Ritters nalatenschap.3. Ik heb Van Herpens compuscript van de Ritter-biografie doorgekeken op Huib Jans. Staat er niet in. Had u verwacht dat die naam zou worden aangetroffen in Ritters biografie?

  2. Zeer gewaardeerde lezer, hartelijk dank voor uw aanvullingen/correcties.3. Ik had inderdaad Huib Jans in het register van de biografie verwacht. Vorig jaar kocht ik een paar boeken uit diens bibliotheek, waaronder exemplaren met foto's en opdracht van P.H. Ritter Jr. Het leek mij dus dat beide contact hadden gehad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.