Kleurrijke boekenkast

De met zijn gezondheid sukkelende schrijver Valéry Larbaud (1881-1957) had een merkwaardige hand in het ordenen van zijn boeken, lees ik in het zeer verdienstelijke De bibliotheek bij nacht (2007) van Alberto Manguel. Larbaud ‘liet zijn boeken binden in verschillende kleuren al naargelang de taal waarin ze waren geschreven: Engelse romans in het blauw, Spaanse in het rood, enzovoort’. Zijn ziekenkamer, aldus een bezoeker, was als een regenboog.

Ik ken maar één andere schrijver die zijn boeken fanatiek een kleurtje gaf: Pierre Kemp (1886-1967). De dichter wikkelde het grootste deel van zijn boeken in kleurig vliegerpapier. Over de wijze waarop hij dat deed, de ordening die hij aanbracht, hield biograaf Wiel Kusters vorig jaar zelfs een lezing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.