Aan de bok

Behalve af en toe een zin de wereldwijde leegte in slingeren, doe ik in mijn vrije tijd iets anders. Aan de bok staan. Loden letters omtoveren tot zetsels. Drukken op een drukpers. Mooie boekjes maken, pogingen daartoe doen.

Onlangs verscheen tot genoegen van dichter en drukker: ‘De dichter bedrijft de liefde’, een rijmprent van Benno Barnard.

1 Comment

  1. Misschien is het voor de lezers van het Artistiek Bureau prettig om te weten dat deze illustratie is gemaakt door de ontwerper Nan Platvoet (1909-1975) voor het in 1939 verschenen reclameboek Aan de bok. Propaganda-uitgave van Drukkerij Nieuw Leven, 's-Gravenhage. De afbeelding toont een bok, dat is een kast waarin een twintigtal laden met letters ('letterkasten') boven elkaar, met een schuin naar boven rijzend werkblad erboven. Daarop liggen verschillende zettersmaterialen: van links naar rechts een zethaak, een op zijn achterkant staande els met touw, een galei met zetsel en de linkeronderhoek van een zetkast, die zo gegroepeerd zijn dat ze een gezicht en profil suggereren. Platvoet en zijn mede-typografen hebben dit amusante boek met kennelijk plezier gevuld met vele voorbeelden van goed en slecht zetwerk. Het is uitgebracht in 1111 genummerde exemplaren, waarvan sommige door alle vijf de samenstellers werden gesigneerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.