Stalen op zicht als zoenoffer

Wie, zoals ik, liefhebber is van een dichter, zal vroeg of laat beginnen met het verzamelen van diens boeken. Mijn hart brandt bij een gedicht van A. Marja (1917-1964), het bloed stroomt sneller door mijn aderen als ik een bundeltje van hem vind dat ik nog niet bezat.

Vorig jaar vond ik op internet een exemplaar van zijn debuut Stalen op zicht (1937). Ik had er al éen in de kast staan, maar het aangeboden exemplaar had een opdracht van de dichter op de Franse titelpagina: ‘voor Piet van den Bosch / deze / [gedrukt: stalen op zicht] / als zoenoffer om zijn / gerechtvaardigde / woede te bezweren! / Groningen 29/6/42 / [sign.]’. Meteen besteld.

Toen ik de handelaar om uitleg van de opdracht vroeg, gaf hij mij prompt het telefoonnummer van Van den Bosch. Met de waarschuwing dat de voormalig zakelijk leider van het Concertgebouworkest in een bejaardenhuis zat en zich niet veel meer kon herinneren.

Dat viel wel mee. Piet van den Bos (zonder die Oud-Hollandse c en h) sprak helder, gaf heel secuur antwoord en hield het kort. In de jaren veertig hing hij rond in artistieke kringen in Amsterdam. Hij was stamgast van kroegen als Reynders en Eylders, waar aanstormende dichters rondjes gaven. Daar zaten opvallend veel Groningers tussen: Koos Schuur, Ab Visser, Max Dendermonde. Aan het begin van de oorlog liep Van den Bos daar ook de jonge dichter A. Marja, die net drie bundels op zijn naam had staan, tegen het lijf. Van den Bos leende de armlastige poëet begin ’41 een boek, maar ‘ik moest hem telkens weer manen het terug te geven’. Het begon hem al wat te irriteren.

Toch nog onverwacht stuurde Marja vanuit Groningen in juni 1942 het boek terug naar de rechtmatige eigenaar. Een exemplaar van zijn debuut sloot hij bij.

Anno 2007 wist Piet van den Bos niet meer om welk boek het ging, maar het moet hem dierbaar zijn geweest. Toen hij een paar jaar geleden naar het verpleeghuis vertrok, verkocht hij noodgedwongen het grootste deel van zijn bibliotheek. Dat vervloekte boek zat er misschien ook tussen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.